|
Jedlý
les v ekozahradě
Nejen z hlediska fází přírodní sukcese, ale také kvůli nejlepšímu využití prostoru, druhové rozmanitosti, estetické hodnotě a dobrému vlivu na životní prostředí, permakultura preferuje les jako nejlepší formu zahrady. A nemá to být les ledajaký, má to být les poskytující potravu člověku a živočichům. Jedlý les je člověkem vytvořený ekosystém složený převážně z plodících jedlých stromů, keřů, bylin. Jedlé může nejen ovoce včetně ořechů, kaštanů, ale i listy, květy, semena a hlízy. Díky nim je lidská strava pestrá tak, jak by měla být. Jestli začnete požírat i hmyz a kochající se kolemjdoucí, to již záleží pouze na vašich stravovacích návycích. Jedlý les tak jak ho můžeme my vytvořit, se nikde v přírodě nevyskytuje. Myslím si, že není náhoda, že máme tak vyvinutý mozek i city, pomocí kterých jsme schopni samostatně tvořit i něco víc, než jen co tu již je. Zároveň máme i smysl pro zodpovědnost a svědomí, které nám jasně říká, co je dobré pro nás i pro okolí. V souladu s tímto naším vybavením rozhodně není vytváření monokulturních zákrskových sadů ani produkce jedy nasáklých nebo syntetických potravin. Každý člověk je vlastně bohem, který má svobodnou vůli tvořit cokoliv chce. A jako každý správný bůh, i každý z nás si pro sebe a své blízké může znovu vytvořit ráj. Zdravý, krásný, vonící, plodící, v němž je více zábavy a inspirace než práce. Vzor tu už máme, je to příroda. Mám pocit, že jsem tyhle věci psal již ve spoustě článků, ale budu v tom pokračovat tak dlouho, až to úplně každý pochopí a realita kolem nás podle toho bude vypadat. Principem jedlého lesa je šikovně využít všechny užitečné vazby mezi rostlinami, živočichy, houbami a půdou a složit je dohromady v jeden celek z druhů, které jsme si vybrali. Výběr samozřejmě nemůže být náhodný, je potřeba mít znalosti o potřebách všech jeho složek. Naštěstí příroda v každém bodě tvoření pomáhá a vnímavému člověku naznačuje jakým směrem pokračovat.
Termín jedlý les začíná být ve světě
mezi příznivci přírodního hospodaření
poměrně známý. Jako první ho začal více
propagovat pan Robert Hart v Anglii a nyní se v permakultuře běžně používá. Foto ukazuje typické červnové a červencové ovoce z naší ekozahrádky: višně, třešně, maliny, rybíz černý, červený, bílý, plody muchovníku (malé fialové dole), angrešty a lesní jahody. Tyto plody postupem roku zmizí a v létě a na podzim je vystřídá velké ovoce (meruňky, jablka, hrušky, švestky, broskve,...) a jiné malé ovoce (moruše, sladké jeřabiny, aronie, rakytník, ...). Mezi plody ale nepočítáme jen ovoce, potřebujeme dostatek ořechů, kaštanů, jedlých listů, divoké i pěstované zeleniny, jedlé kořeny, hlízy, obiloviny a koření. To vše lze skloubit do ekozahrady s jedlým lesem, nebo jeho okolím.
Co je pro nás ten pravý příklad? Kde odpozorovat jak to ta příroda dělá? Naše české zkušenosti s lesem jsou poněkud zkreslené. Téměř všechny lesy na našem území byly vykáceny, znovu vysazeny, znovu vykáceny, atd. Smrková plantáž tvořící většinu lesů ČR není úplně to, co příroda měla na mysli. Až na nějaké borůvky, maliny a houby bychom se tam neuživili bez zabíjení zvířat, což ne každý je schopen a navíc takovéto lesy mnoho zvířat neuživí. Srnky tráví více času na polích a okusem nových výsadeb, než v lesích. Les obsahující jen jeden hlavní druh stromu není přirozený. Smíšený les nejednotného stáří složený z mnoha druhů poskytuje daleko rozmanitější prostředí pro faunu i flóru. Rostliny, které v dávných pralesech na našem území rostly a zabydlovaly se tisíce let jsou pryč a nejsou schopny vrátit se samy od sebe po nějaké holoseči během desetiletí. A už vůbec ne pod samé smrky. Proto naším vzorem nebude svým uspořádáním běžný smrkový les, ale na listnáčích založený prales. Pralesy našeho pásma jsou sice ještě k vidění, ale též je silně poznamenala lidská činnost a hladovějící přemnožená zvěř. Divokých ovocných stromů se v nich moc nedochovalo. Naše mysl si jednodušeji představí spíše tropický prales, bující životem ve všech rostlinných patrech, plný plodů, listů, lián a květů, vytvářející vlastní mikroklima, kyslík a živiny. Samozřejmě s tou obměnou, že ho vytvoříme z rostlin rostoucích celoročně v našem podnebním pásmu a uděláme ho mnohem řidší, protože máme méně slunce než mají blíže k rovníku. Můžeme ho naplánovat tak velký nebo tak malý, aby se vešel na každou zahradu.
Výběr druhů je více
než dostatečný. Byliny, nízké rostliny a keře
vyžadující plné slunce
budou před stromy a na okrajích, stínomilné
v mezerách mezi stromy
nebo pod nimi. Pnoucí jedlé liány vyplní
jinak neosaditelná místa jako zdi, stěny, pergoly nebo
staré stromy. Hlavní je pro nás střední a
nejvyšší patro, kde se o úrodu a
vyvážení koloběhů a funkcí celého
ekosystému postarají stromy samotné. Stromy jsou
pro nás nesmírně důležitá položka, viz Přírodní sukcese.
Na rozdíl od plošně osázené
dvojrozměrné zahrady získáme trojrozměrnou zahradu
a úroda bude
ze stejné plochy větší, rozmanitější
a s menším vynaložením práce.
Běžný ovocný sad je opravdu 3D málokdy, protože
pod stromy roste jen
polosuchá tráva. Moderní ovocný sad je jako
auto bez motoru – musí se táhnout,
aby jelo (škůdci, postřiky, hnojení,
zalévání, ořezávání,
…). Tím
motorem pro sad by byl podrost z keřů a trvalek, který tam
přirozeně
patří a láká ostatní pomocníky do
práce. Tím se dostáváme
k dalšímu bodu. Pod jedním vzrostlým
stromem uprostřed trávníku nebo v parku někdy
bývá chronické sucho,
nic tam pořádně neroste. Z toho by vyplývalo, že
stromy pod sebou vytvářejí
sucho. No, ale v lese je stromů namačkáno spousta, je pod
nimi vlhko a
rostou tam dokonce houby. To proto, že jeden jediný strom
uprostřed ničeho v
úrodné české krajině je pouze lidský
výmysl. Kousky řetězu také nemají smysl, když
nejsou
pospojovány dohromady. Příroda by nedovolila, aby ve
stádiích sukcese
vyrostl jediný strom, neobklopený podpůrnou
vegetací, která mu dodává živiny
ze svých odumřelých částí,
stíní kořeny, hostí užitečnou faunu, slouží
jako překážka větru vysušujícímu půdu,
zachycuje dešťovou
vodu …..
Když vidíte někde stát osamocenou památnou
lípu, není to proto, že tam
ta lípa tak vyrostla, ale protože byla osamoceně vysazena, nebo
okolní
vegetaci někdo časem zlikvidoval.
Příroda umí udělat většinu práce sama... Příroda
není statická, neměnná a ustrnulá.
Vše má potřebu se měnit a je v našem
zájmu to podporovat. Zavedením permakultury a
jedlého lesa získáme možnost
sledovat, jak zelená hmota přibývá
v náš prospěch, nikoliv se zoufale
bránit sekáním, stříháním a
řezáním proti změnám, jež přirozeně
nastávají. Naopak celému procesu budeme
pomáhat mulčováním,
zeleným hnojením, výběrem rostlin
produkujících dusík kořeny,
zachycováním
dešťové a šedé vody
k zavlažování v suchém období,
vracením
všech organických zbytků zpět do koloběhu a tak
dále. Je to zpočátku
trochu práce, ale co je na tom nejkrásnější
– není nekonečná! Po prvních
letech, když rostlinky na pozemku zakoření, nastanou
zázraky. Majitel si
nejdřív zvykne na ty neduživé keříky a stromečky,
které se jakoby první
rok po výsadbě rozhodují jestli růst nebo ne,
druhý rok váhavě povyrostou
….a pak najednou zčista jasna, jak mávnutím
kouzelného proutku, jednotlivé
prvky zaklapnou dohromady, zahrada se obalí zelení,
kvete, všude to bzučí a
voní. Je dobré mít stále na paměti, že
příroda funguje na principu
kooperace všech složek dohromady - teprve tak vznikne
fungující celek. Květ
na stromě potřebuje včelu, včela potřebuje nektar v květu, strom
potřebuje
aby plod sezobl pták a odnesl ho někam dál,
semínko potřebuje vláhu, a ta
v zemi nebude bez vegetace která stíní půdu,
kořeny potřebují živiny,
a ty tam nebudou bez mikrobů, červů a hmyzu
rozkládajícího tlející
zbytky… Proto náš zahradní ekosystém
začne fungovat tím lépe, čím více
těchto užitečných spojení vytvoříme. Je
dokázané, že jakmile se
dostaneme v našem snažení do určitého bodu,
příroda převezme štafetu
a začne tvořit další spojení sama. Přijdou
další aktéři na scénu
– hmyz, rostliny, zvířata, různé půdní
minibreberky a houby.… a ušetří vám spoustu
práce. Na trvalkovém záhoně se to při
vhodných podmínkách dá vše
pozorovat už během jedné sezóny. Mulč se
vytváří sám, plevely nemají
šanci, vlhko se udržuje v půdě automaticky,
zvířátka kterým říkáme
škůdci se přestanou nepřirozeně přemnožovat a trvalky
nepotřebují přesazovat. Hlavní člověčí
prací v jedlém lese je po pár letech
sklízení úrody. Pokud si nedáte poradit a
nezvolíte správné vzdálenosti dřevin,
díky zdravé a bujné vegetaci může
k úrodě
být po letech obtížný přístup. V tom
případě si lze pořídit mačetu a proklestit
si romantické pěšinky :-) .
Lesní zahrada vzbuzuje úplně jiný pocit než nyní běžně používané zahradnické styly. Stromy jsou monumentální a nejsilnější vegetací na této planetě. Na zahradě díky nim dojde ke změně klimatu z příliš horkého, větrného, suchého, nebo mokrého na příjemně vyvážené. Rostlinná patra vytvoří pocit harmonie, bezpečí a příležitost k nekonečnému pozorování přírodní dokonalosti. A od ní se všichni máme ještě hodně co naučit. autor článku: Jaroslav Svoboda, 2002 Související články: Hartova
lesní
zahrada |
|